sobota 23. srpna 2008

Nikdy nekončící smrt - Resident Evil

Klasika Resident Evil je dnež už trilogií. Po zdařilém prvním dílu, který je promítán již v roce 2002 s názvem "Resident Evil", přišlo druhé pokračování "Resident Evil: Apokalypsa". Bohužel ten nedokázal navázat na celkem zdařilí první díl a osobně jej považuji za propadák. V roce 2007 se ještě jednou se tyhle zombíci a spoře oděná Milla Jovovich dostávají na filmové plátno. Tentokrát je to pod názvem "Resident Evil: Zánik (Resident Evil: Extinction)", který se snaží svojí chytlavou, napůl akční a napůl hororovou formou, zaujmout diváky nejen v kinech.

Proč píšu o téhle vykopávce? O víkendu jsem totiž v obchodu "Levné knihy" narazil na DVDčko s prvním dílem za celkem ucházející cenu 49Kč. Po chvilce váhání jsem si tohle DVD zakoupil a tak jsem si rozšířil o další kus svoji sbírku Scifi DVDček.

A ještě přikládám malou recenzi, kterou jsem původně na první díl filmu "Resident Evil" psal někdy na začátku roku 2003.

Recenze:

Seznamte se s tajnou zprávou o událostech, které vedly k incidentu v Racoon City. Zapomeňte na současnost! Nacházíte se v 21. století. Nic není nemožné. Budoucnost teď tvoří největší komerční společnost Umbrella. Její přítomnost potkáváte na každém kroku. Trh zásobuje produkty pro domácnost, zdravotnictví a IT. Odkud však má tak ohromné finanční zisky? Kdesi v podzemí nachází se obrovská laboratoř plná lidí, kteří znají odpověď. Výzkum …. Vojenské technologie, genetické experimenty a biologické zbraně ...

Haló Houstne, máme problém …. Výzkum se dostává do nepovolaných rukou. Obávaný virus zamořuje laboratoř. Smrtící virus se šíří do celého komplexu podzemní továrny budoucnosti. Hlavní počítač (Red Queen) rychle vyhodnocuje situaci. Virus se nesmí dostat na povrch! 5000 zaměstnanců v tomto obřích komplexu musí zemřít.

Prvních 20minut je pěkně našlápnuto. Běžný den řadových výzkumníků se s jedinou sirénou mění v peklo. Z toho všeho se jako ze snu probouzí spoře oděná Milla Jovovich. Bohužel si nic nepamatuje. Bloudí po přepychovém domečku 21 století, kde evidentně něco není v pořádku. Její kusé vzpomínání během celého filmu objasňují i zatemňují, co se vlastně stalo, kdo je a co se tady děje. To že vyspělý počítačový systém uzavírá celý komplex a přitom zabíjí ubohé výzkumníky, se nikomu nelíbí. Jako vítr přichází speciálně vycvičené komando. Pokusí se vypnout hlavní počítač a zjistit co se stalo. Přesun do tajného komplexu jde hladce. Sice sem tam občas někde něco není, tak jak by mělo být, ale to víte … po katastrově si toho skoro nikdo ani nevšimne. Nebojte se, pár lehkých leknutí pro začátečníky tu také najdete. Na hororové časy se začíná blýskat, až když spatříte mrtvolu plavající ve vodě. Dál to jde zase hladce. Svou sílu a vychytralost ukáže Red Queen během několika minut. Palebná síla na straně zachránců rázem slábne. Před vypnutím hlavního počítače přijde ještě poslední varování.

Takže nejdřív dovnitř a teď ven … zdá se to jako triviální zápletka, ale sami poznáte, že život pod deštníkem téhle společnosti není jednoduchý. Na scéně se objeví plno zombíků, kteří poměr sil ještě více mění. Obávaný T-virus je mocný lék. Dokáže vyvolat impuls, který pomáhá tělu v růstu a reprodukci buněk. Jednoduše řečeno: „oživuje tělo“. A ještě něco! První pokusy s T-virem nebyly až zas tak úspěšné. Sem tam občas někdo zmutoval. Na cestě zpátky vás tedy čeká ještě malé překvapení.

Celý film je převážně v rychlém akčním tempu. Hlavní dějová linie je obohacena několika zvraty, které vás ovšem až zas tak nepřekvapí. Fantastická muzika umocňuje celý prožitek. Jste jak na jedné velké jízdě. Místnosti plné zombíí nejsou nic pro diváky se slabším žaludkem. Na tvůrcích je vidět že čerpali, odkud se dalo. Jistě nepřehlédnete scény jako vystřižené s filmů The Cube, Tom Rider, Matrix, Aliens, Blade II a další. Trochu vás možná zklame otevřený konec. Pozornější divák také přijde na několik nesrovnalostí. S tím se ovšem netrapte. Pokud si chcete odpočinout u lepšího akčního sci-fi hororu, vřele doporučuji a hodnotím 75/100.

Jiří Provazník

Žádné komentáře: