úterý 26. srpna 2008

Cesta do fantazie

Další několikrát rozkoukané DVD, které mě leželo na stole, jsem konečně zdolal. Tuhle anime/manga pohádku znám již z dřívějška, ale nikdy jsem ji neviděl s českým dabingem. Jako vždy pro vás přináším mini-recenzi spolu s osobním hodnocením.

Mini-recenzi:

Desetiletá Chihiro je rozmazlená, nespolečenská a namyšlená japonská holčička. Když se se svými rodiči vydává poprvé do nového bydliště, její otec špatně odbočí a tak trochu zabloudí. Když se dostanou na konec opuštěné lesní cesty vynoří se před nimi záhadný tunel. Chihiro i její rodiče se vydají dovnitř a objeví cosi, co považují za opuštěný skanzen. Přestože za celou dobu nepotkali ani jediného živáčka, objeví stánek kde se právě připravuje nějaké chutné jídlo. Rodiče podlehnou lákavé nabídce občerstvení v opuštěných stáncích, ale záhy se promění ve vepře.

Cesta za záchranou rodičů nebude zas až tak jednoduchá. Červená pilulka (jak z Matrixu) zachrání naši hlavní hrdinku před rozplynutím a také narazí na prvního přítele. Je jím tajuplný chlapec Haku, který si Chihiru odněkud pamatuje, ale bohužel nemůže se rozpomenout odkud. Skanzen je podivuhodné místo plné duchů, žab a dalších neuvěřitelných bytostí. Jedinou cestou jak začít dělat něco pro svoje rodiče je najít si nějakou práci. Na tomhle místě se však všechno řídí podle přání staré čarodějnice Yubaby. Ta zde provozuje obrovské lázně, kam si chodí odpočinout milióny pozemských bohů. Práce pro tuhle dámu tedy nebude rozhodně jednoduchá.

Režisér Hayao Miyazaki se rozhodl po natočení skvělé Princezny Mononoke, že další dlouhometrážní filmy již točit nebude. Ještě že mu to nevydrželo moc dlouho a 4 roky poté (2001) natočil tento další film. Jak již bývá u Miyazukiho tradicí, jeho pohádkový svět se blíží tomu skutečnému víc než si člověk chce připustit. Rozhodně nečekejte jednoduché rozdělení na dobro a zlo. Všechny zlé věci tu mají i svoji dobrou část a spousta věcí tu není tím čím se zdá být. Chytlaví příběh, dokonalé zpracování a fantastická podívaná. Na to všechno se můžete v tomto filmu těšit. Tento snímek se hodně líbil a posbírala velké množství cen v zahraničí. Získala mimo jiné Oscara za nejlepší animovaný film nebo Zlatého medvěda v Berlíně. Pokud máte pocit, že jste viděli už všechny možné pohádkové bytosti a že vás již nic nemůže překvapit, rozhodně se na tento snímek podívejte. Tahle pohádka vás určitě chytí a až dokonce nepustí. Nezbývá než přidat vynikající hodnocení 95/100.

Hodnocení 95/100
Jiří Provazník


Zdroje :
[1] Čerpáno z oficiálního textu distributora tohoto filmu.
[2] ČSFD http://www.csfd.cz/

Žádné komentáře: