pondělí 4. srpna 2008

Max Payne půjde do kina

Na serveru YouTube jsem narazil na upoutávku k dalšímu filmu který je natočen podle herní předlohy. Tentokrát jde o temnou, místy krvavou a hodně diskutovanou střílečku Max Payne.

Protože hra je trochu staršího data (vydání první o prázdninách 2001 a pokračování vychází někdy kolem roku 2003), jen zběžně připomoženu na čem je příběh Maxe Payna postaven.

Max Payne
je normální policista, v normálním New Yorku, s normální rodinou. Jednoho dne se normálně vrací domů a zjišťuje, že jeho rodinu vyvraždili zfetovaní narkomani. Max nastupuje na cestu pomsty a stává se tajným policistou, který má proniknout do podsvětí. Zde má za úkol najít zdroj nové drogy zvané Valkyr. Tato droga nebezpečně zaplavuje celý New York a navíc jde o drogu, na které „si ujížděli“ i zfetovaní vrazi jeho rodiny. Bohužel nic nefunguje tak jednoduše jak by se zdálo a Max je prozrazen. Navíc je podezírán i z vraždy jednoho z policejních informátorů a tak se po jeho stopě vydává narkomafie i policie. V tuto chvíli se podle hesla „nejlepší obranou je útok“ vydává Max na krvavou cestu proti všem. Jeho cíl je jasný. Očistit svoje jméno a zničit síť narkomafie.
Tolik ve stručnosti k počátku děje prvního dílu tohoto akčního kousku. Dvojka je dějově o něco složitější. Bohužel nevím jak jednoduše nastínit její děj abych neprozradil celou zápletku. Nicméně vše se znova točí o kolo vražd a obvinění Maxe z nekalé činnosti.

Oba díly hry jsou provedené v dost ponurém duchu. Bohužel to je také jediné co na následující upoutávce zaujme. Navíc je také vidět, že tvůrci filmu pravděpodobně nebudou herní dějovou linii zcela kopírovat nebo se pokusí o volné napojení. Prozatím to ale vypadá spíš na pěkné akční „Béčko“, které bude určeno spíše pro příznivce hry.



Po shlédnutí této upoutávky tedy rozhodně nepředpokládám, že se tvůrcům podaří něco podobného jako v případě prvního dílu Resident Evil nebo hororového Silent Hill. Tyto filmy považuji za jedny z mála povedených předělávek "skvostů" herního průmyslu na filmové plátno. Ale není všem dnům konec a třeba se z toho nakonec vyklube něco lepšího, než jsem čekal.

Ještě připomínám, že hra se proslavila hlavně použitím tzv. „Bullet time“. Jde o zpomalení času při některých akčních scénách, který je znám hlavně z filmu Matrix.

Žádné komentáře: