neděle 31. srpna 2008

Kitaro

KitaroNa téma původního populárního manga seriálu (Mizuki Shigerua) , byl natočen v roce 2007 hraný film Kitaro. Snímek natočený pod taktovkou režiséra Katsuhide Motoki je unikátní zejména díky kombinaci hraného filmu s počítačovou grafikou.

Kitaro, který je napůl člověk a napůl bájná postava, oplývá velkou magickou mocí a snaží se ochránit mír mezi naším světem a světem Yokai. Bohužel Kitaro musí čelit zlu z obou dvou světů. V tomto filmu se snaží najít a přinést zpět ukradený Kámen zla. Přesto že Kitaro ví , kde daný kámen je, chce ochránit malého chlapce a poskytnout mu možnost splnit jeho přísahu. Proto musí podstoupit cestu dokonce až tam, kde mrtvý přecházejí do podsvětí.

Co říct k tomuto filmu. Jde o naprosto specifickou záležitost. Tahle pohádka je určena zejména příznivcům mangy a anime, kteří znají původní kreslené dílo. Dále se pak bude líbit teenagerům, kteří chápou smysl moderní čínsko/japonské kultury. Ostatním to bude připadat, jako infantilní záležitost, plná podivných masek a přetvářky, která není dost dobrá pro děti ani dospělé.

Pokud bych měl k něčemu tenhle film přirovnat, napadá mě snad jen hraná série Power Rangers. Nejsem ale žádný znalec japonských hraných filmů a tohle je jeden z mála, které jsem měl možnost sem tam občas zahlédnout. Serie Power Rangers je ale mnohem akčnější a z pohledu triků i masek je mnohem lépe provedena. Osobu mladého, více jak 300let starého Kitara, bych asi velmi vzdáleně přirovnal k Harry Potterovi v šíleném japonském ohozu. Bohužel kvalitativně v tomhle pohledu na oba snímky, není co srovnávat. I když místy jsou triky v Kitarovi opravdu povedené. V tomto snímku jde především o nezaměnitelnou japonskou kulturu. Bohužel k tomuto žánru je třeba si cestu najít.




Osobně hodnotím známkou 50/100 za skvělého a nebojácného „Taťku oko“ a několik dalších povedených trikových scén . Další fotografie z toho snímku najdete také na a drese http://picasaweb.google.com/provaznik.jp/Kitaro

Jiří Provazník
Hodnocení 50/100

[Odkazy]
Film homepage - http://www.gegege.jp/
ČSFD - http://www.csfd.cz/film/235263-kitaro-gegege-no-kitaro/?text=87777
IMDB - http://www.imdb.com/title/tt0879812/
V ČR vydal na DVD 22.Srpna 2008 MIDO Film Brno - http://www.midofilm.cz/

Žádné komentáře: