neděle 14. září 2008

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech

Tímto přísloví začíná série devatenácti krátkých videoklipů výstižně nazvaná "Štěstí přeje připraveným". Seriál dvouminutových videoklipů by měl především sloužit jako návod, jak se zachovat při nebezpečných situacích, do kterých se může každý z nás dostat. Všechny videoklipy je možné volně stáhnout i z internetu na stránkách IOOLB. Videoklipy byly vyrobeny ve spolupráci Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky (MV GŘ HZS ČR) a Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč (IOOLB).

Nebojte se tedy vrátit do našich školních let a zavzpomínat na oblíbené cvičení CO. Ruku na srdce a přiznejte se, kolik z Vás ví, co má obsahovat Evakuační zavazadlo nebo co provést před opuštěním vašeho bydliště v případě evakuace? A věděli jste, že pokud zůstanete v hořícím domě, máte vyvěsit z okna ručník? Tyhle věci je dobré sem tam občas si připomenout. Rozhodně doporučuji, tyto videa shlédnou, i když některá je třeba brát s určitým nadhledem. Ne však na lehkou váhu!

Ve videoklipech najdete následující témata:
  1. Krádež auta
  2. Opuštění domácnosti
  3. Umělé dýchání
  4. Hlásiče kouře
  5. Kamna
  6. Kapsáři
  7. Komíny
  8. LPG
  9. Nález zavazadla
  10. Nehoda
  11. Improvizovaná ochrana
  12. Požár v domě
  13. Propan
  14. Resuscitace
  15. Varovný signál
  16. Tísňová volání
  17. Vypalování trávy
  18. Krizové situace v zahraničí
  19. Evakuační zavazadlo
Jednotlivé klipy je možné bezplatně zkopírovat pro další použití (ZDE). Předpokládá se, že videoklipy budou dále využity k sebevzdělávání a při výuce mládeže ve školách a školských zařízeních.

Zdroj:
[1] http://www.hzspa.cz/
[2] http://pardubicky.denik.cz/
[3] http://www.ioolb.cz/

Žádné komentáře: