středa 3. září 2008

Google Chrome a HTTP_USER_AGENT

Chcete vědět jak se Google Chrom tváří pro váš webový server? Hledáte pro svoji statistiku proceduru, která dokáže z PHP proměnné HTTP_USER_AGENT zjistit jaký prohlížeč resp. jaký operační systém používá návštěvník vašich stránek? Chcete aby tato procedura/funkce uměla i nejnovější prohlížeče jako je Mozila Firefox 3.x a  Google Chrome? Právě jste našli. Moje procedura/funkce detect_browser právě všechny tyto podmínky splňuje.

Tato PHP funkce/procedura je založena na rozboru řetězce obsaženém v proměnné $HTTP_USER_AGENT. Výsledkem procedury je naplnění třech globálních proměnných $BName, $BVersion, $BPlatform, které obsahují název prohlížeče, verzi prohlížeče a operační systém na kterém prohlížeč běží.

V poslední verzi 4.1 byla přidána ještě globální proměnná $FceVersion která obsahuje číslo verze detekční procedury/funkce. Tuhle hodnotu lze poměrně dobře využít při dalším zpracovávání vašich statistik nebo při přechodu na novější verzi.

Dále je ve verzi 4.1 je přidána podpora nového prohlížeče GOOGLE Chrome. Pro detekci tohoto nového prohlížeče je použit následující regulérní výraz
...
elseif(eregi("(Chrome)/([0-9]{1,3}.[0-9]{1,3}.[0-9]{1,3}.[0-9]{1,3})",$user_agent,$match))
{
$BName = "Chrome"; $BVersion=$match[2];
}
...
A jak vlastně HTTP_USER_AGENT u Google Chrome vypadá? Asi takhle:
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US) AppleWebKit/525.13 (KHTML, like Gecko) Chrome/0.2.149.27 Safari/525.13
Úplný výpis zdrojového kódu funkce detect_browser verze 4.1 najdete na stránce http://www.provaz.cz/sector02/clanky-179.html.

Žádné komentáře: