sobota 13. září 2008

Google Chrome - Za jeden týden nejpopulárnější BETOU

Možná jsem to s tím slovem nejpopulárnější přehnal, ale podívejte se na všechny možné blogy. Všude najdete aspoň jeden řádek o Google Chrome. Všichni se zájmem sledují, jak se nový webový prohlížeč uchytí mezi pardály jako je Internet Explorer, Opera a Firefox. Najdete zde jak slova úžasu nad novým Google Chrome, tak slova zděšení nad postupy, které Google a Google Chrome přináší.

Následující řádky berte jako malé ohlédnutí nad kauzou Google Chrome. Již dopředu všechny upozorňuji, že jsem se zařadil k těm, kteří sice mají nainstalovaný Google Chrome, ale jako primární prohlížeč mě zůstává Mozilla Firefox 3.0.1

Přečetl jsem 38 článků a blogů na téma Google Chrome
Nejvíce mě pobavili články typu "GoogleChrome bude používanější než IE", "Google Chrome může zlikvidovat Firefox" nebo "Je tu Google Chrome a akcie Microsoftu klesají". Pochybuju že je něco ztoho možné, ale našim blogerům a ČTK rozhodně fantazie nechybí. :-)

Stahujte Google Chrome teď a zde

Osobně jsem v první fázi propadl stejné hysterii jako většina dalších. Hned v první vlně jsem si Google Chrome stáhnul a nainstaloval. Trochu se stydím, ale při instalaci jsem nečetl zcela podrobně licenční podmínky. Díky tomu jsem se nebál těch několik dní Google Chrome vcelku bez bázně užívat. Následný humbuk kolem licenčních podmínek Google Chrome mě donutil si podmínky přečíst a bouchat hlavou o stůl. Nevím po kolikáté si to už říkám, ale příště si je fakt už to Licenční ujednání přečtu celé. Asi nejvíce krytiky se dočkal Google Crome na serveru Živě.cz, kde se objevil článek smlouva s ďáblem. Společnost Goggle poté přiznala, že právníci zapomněli vypustit z EULA licence odstavec. Ten sice má význam u webových aplikací, ale u prohlížeče nepůsobí zrovna přátelsky. Takže licence byla nakonec opravena, ale opět znova poukázala na to, že právní hříčky ohledně licencí instalovaného software je nutné opravdu důkladně sledovat.

V jednoduchosti je krása.
Tohle si uvědomili i vývojáři Googlu a tak na této koncepci postavili i nový Google Chrome. Rozhodně tím neudělali špatně, ale mnoho uživatelů, kteří jsou zvyklí na vyšší komfort užívání svého webového prohlížeče, tím rozhodně nepotěší. Chybí tu jak sdílení oblíbených odkazů tak i možnost implementace rozšíření. Designově je to však velmi povedené a například efekty při přetahování stránek, jsou rychlé a příjemné.

Úvodní stránka jako v Opeře.

Koncept úvodní stránky si vývojáři Googlu propůjčili z Opery. Řešení podobé Speed Dial v Opeře, se bohužel nedá nikterak konfigurovat. Dobrý nápad bohužel nedotažený dokonce. Na téhle stránce najdete i seznam Nedávno zavřené karty. Tohle se naopak povedlo. Nejednou si něco uzavřete a poté nevíce jaká adresa to byla.

Oblíbené odkazy pouze lokálně

I přesto, že Google má hned několik centrálně sdílených oblíbených odkazů, v Google Chrome není integrován žádný. Ani v současnosti nejpoužívanější společností Google propagovaný Google Notebook se do této BETA verze Google Chrome nedostal. Něco lze řešit pomocí Bookmarkletů, ale tomu většina běžných uživatelů prozatím ještě nepřišla na chuť. Bohužel tohle je pro mně jedna z největších nevíhod tohoto prohlížeče. Samozřejmě že existují různé programy třetích stran, které dokáží vaše oblíbené odkazy synchronizovat, ale pokud to není automaticky součástí prohlížeče, považuji to za krok zpět do dob temna.

Bude něco jako FLASHBlock i v Chrome?

Prozatím jsem po tom nepátral, ale tohle je další věc která mě opravdu chybí. Každý kdo používá internet trochu více, ví jak hromada flashů zpomaluje načítání informací na stránce. Proto ve Firefoxu aktivně tuhle věc využívám. A dokud nebude něco podobného v Google Chrome, bude to promně stále druhý rohlížeč.

Anonymní prohlížení internetu

Pro hackery a jiné nekalé internetové činitele, bude určitě příjemný mód Anonymního prohlížení webového obsahu. Konečně se podívám na nějaké ty pornografické stránky bezestrachu :- ). Navíc se můžeme na tuhle věc těšit i v ostatních prohlížečích.

Rychlý jako Chrome

Tohle přísloví se asi neuchytí, ale subjektivně je tenhle prohlížeč opravdu nejrychlejší. Testy na rozdílných serverech upozorňují i na rychlost javascriptového enginu V8. Možná se dočkáme i v dalších prohlížečích nějakých zrychlení.

Podivné chování paměti.

Goggle Chrome je rychlý také díky jinak řešené zprávě paměti. Jedna instance (jestli se to tak dá nazívat) prohlížeče zabírá v paměti 15-50M. To je oproti ostatním prohlížečům opravdu málo. Nevýhodou je, že při delším brouzdání internetem má těch procesů hned několik. Nejsem si jist, jestli je tento koncept zrovna dobrá volba, ale výsledek je v této BETĚ zcela evidentně nedoladěn. Při práci na internetu se mě totiž proces CHROME.EXE množí v paměti skoro jako nějaký virus. Zrovna tak se vám objeví v paměti jiný proces a to GOOGLEUPDATE.EXE (asi 1MB). Tohle je na internetu také hodně diskutováno. Uvidíme, jak to nakonec dopadne.

Ještě Vám přidám několik sesbíraných tipů jak na nový prohlížeč Google Chrome. Začneme zajímavýmy klávesovými zkratkami :

CTRL+T ... Otevření nové (prázdné) karty

Tady nejde o nic jiného než o otevření nové karty. Jde vlastně o to samé, co provede kliknutím na malé znaménko "plus" v horní liště s kartami.

CTRL+SHIFT+T ... Otevření nedávno zavřené karty

Opravdu praktická zkratka. Pokud omylem zavřete nějakou kartu a chcete rychle vrátit zpět, stačí použít tuto zkratku. Pokud jste uzavřely karty dvě zmáčknete tuto kombinaci prostě dvakrát. Stejného výsledku dosáhnete, pokud si otevřete prázdnou kartu a v seznamu v pravém sloupci, v části "Nedávno zavřené karty" kliknete na některý z odkazů. Tohle je jedna z nejlepších věcí na úvodní kartě, která se opravdu hodí.

Ukrytá hlášení ABOUT
Pokud potřebujete mít pocit, že váš prohlížeč umí něco navíc, o čem běžní smrtelníci nic nevědí, vyzkoušejte do URL adresy napsat několik následujících příkazů. Čekají vás další zajímavá zjištění co všechno Google Chrome umí.
  • about:cache
  • about:crash
  • about:dns
  • about:memory
  • about:stats
  • about:network
  • about:internets
  • about:histograms
  • about:plugins
  • about:version
Nakonec ještě jeden skrytý příkaz a to ohledně interní paměti vašeho prohlížeče. Následující příkaz vám umožní zobrazit obsah vyrovnávací paměti pro zadanou stránku.
  • view-cache:adresa_webu

Zdroje:

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

dobrej fuckyng a tys nakej prohlizec udal fuckyngg nemam probleem

Jiří Provazník řekl(a)...

Tohle byla prostě moje první reakce na tenhle prohlížeč a tak je tenhle článek třeba brát. Záleží jen na vývojářích Googlu jak se to bude dál vyvíjet. Jejich plány nejsou rozhodně malé. Jednou třeba nahradí i můj současný Firefox. Nicméně i v současnosti u mě zůstává Google Chrome až jako třetí browser v pořadí (FireFox, IE). Vývoj nových verzí ale stále sleduji.