úterý 2. září 2008

Klan Létajících dýk

Píše se v roce 859 našeho letopočtu a v Číně vládne dynastie Tang. Doba největšího rozkvětu této dynastie je již dávno v nedohlednu a zemi vládne zkorumpovaná vláda. Zemí se šíří nepokoje a lid se začínají bouřit. Mezi největší protivníky vlády patří i Klan létajících dýk. Vláda se snaží zajmout a zneškodnit vůdce a mistry tohoto klanu po celé zemi.

Klan létajících dýk je mezi lidem celkem oblíben. Chudým dává to co bere bohatý. A proto není jednoduché vůdce dopadnout. I když se to vládě povede, na scéně se objeví hned nový a ještě obávanější vůdce, který je třeba odstranit.

Kapitán Leo (Andy Lau) podezírá novou (a samozřejmě i krásnou) tanečnici z místního nevěstince Pivoňkový pavilon, že má spojitost s klanem a možná dokonce je i dcerou starého vůdce klanu. Leo zosnuje plán a chce tanečnici Mei (Ziyi Zhang) zatknout a vyslýchat. Když Mei odmítne prozradit cokoli o Klanu létajících dýk, dva kapitáni vymyslí jiný plán. Kapitán Jin (Takeshi Kenishiro) předstírá, že je bojovník Vítr a osvobodí Mei z vězení. Tím si získá její důvěru a doufá, že Mei ho dovede k novému vůdci klanu. Pravá podstata věcí jim však prozatím zůstává zakryta.

Lidský život ani smrt nemají v této době žádný význam. Jediné na co se mohou naši hrdinové spolehnout je jejich bojové umění a láska kterou se snaží prožít naplno. Intriky, spiknutí a několik dějových zvratů zažijete v tomto akčním snímku plném bojových scén. Klasický milostný trojúhelník je navíc opepřen nádhernými sceneriemi čínské země. Režisér Yimou Zhang se snaží skloubit krásy jednotlivých přírodních scenérií s krásou pohybu bojového umění. A musím uznat, že je na co se dívat. Znalce bojových umění však asi zklamu. Bojové akční scény mě připadali trochu nevyvážené a místy přehnaně strojené. Přesto tento snímek můžu s klidem ohodnotit známkou 70/100 .

Hodnocení 70/100

[ODKAZY] ČSFD, IMDB, Oficiální stránky

Žádné komentáře: