středa 22. října 2008

Fennec - první veřejná ALFA

Světlo světa spatřila první veřejná ALFA verze mobilního prohlížeče Fennec. Ve skutečnosti nejde o nic horšího než o mobilní verzi populárního prohlížeče FireFox. Prozatím je verze dostupná pro mobilní zařízení Nokia N810 s OS2008. Protože jde o první testovací verzi, vyšel prohlížeč také přeložen pro operační systémy Windows, Mac OS X a Linux. To proto, aby designéři webových stránek mohli vyzkoušet tuhle technologii na svých serverech.

Pro testování jsem vyzkoušel samozřejmě verzi pro Windows. Předem uklidním všechny, kteří si to chtějí také vyzkoušet. Verzi pro Windows není nutné instalovat. Stáhnete si jen zip soubor a po rozbalení jednoduše zpustíte jediný dostupný exe soubor. Fennec pro Windows má i včetně všech dalších souborů po rozbalení asi 19,8M.

Ovládání je jednoduché a zaměřené především na mobilní klienty. Táhnutím stránky doprava se vám objeví navigační tlačítka (zpět a následující stránka), tlačítko pro přidání do oblíbených odkazů a také další možnost nastavení prohlížeče.



Táhnutím stránky na pravou stranu získáte přístup k mobilní podobě jakýchsi záložek.



Na horní liště najdete především řádek pro zadání URL adresy, tlačítko pro obnovení stránky a také tlačítko pro přístup do oblíbených odkazů.



Pokud začnete psát nějakou URL adresu, máte možnost vybrat z již použitých adres nebo možnost vyvolat hledání v oblíbených vyhledávačích. Tohle je samozřejmě příjemná vlastnost a bude se dobře používat.



Lišta nahoře se při táhnutí stránky nahoru schovává. U některých serverů to však nefungovalo. Naopak když jsem chtěl rychle zadat nějakou jinou adresu, musel jsem přejet zase až nahoru. Trochu to zdržuje. Vždy vám ale zůstává možnost využití nové záložky.



Pokud si chcete udělat další obrázek o tom, jak vypadá používání nového mobilního prohlížeče Fennec, podívejte se do mé galerie obrázků a nebo prohlédněte následující video na serveru CDR.
Fennec - Mobilní Firefox
Pokud se sami vrhnete do testování tohoto klienta, vždy mějte na paměti, že jde teprve o první Alfa verzi.

Zdroje:
[1] CDR Server
[2] Mozzila.org
Download Fennec: Windows, Mac OS X a Linux.

Žádné komentáře: