čtvrtek 29. května 2008

Pangea Day

Pokud jste se nestihli zúčastnit celosvětového Pangea Day, nic si z toho nedělejte. Na záznam z celé akce se můžete podívat i na internetu.

A co vlastně Pangea Day byl/je ?

Jde o naprosto unikátní program, který se snaží pomocí krátkých filmů hovořit o současných lidech. O jejich žití, soužití, víře a ostatních věcech, které dělají člověka člověkem. Snahou projektu je něco jako hledat člověka skrz lidi okolo sebe.

Letošní Pangea Day proběhl dne 10. května 2008. Od 20 hodin našeho času se propojila místa jako Kairo, Kigali, Londýn, Los Angeles, Mumbai, a Rio de Janeiro, aby společně vytvořili čtyřhodinovým program s přehledem těch nejpůsobivějších filmů na téma "Člověk". Program byl samozřejmě proložen přímými vstupy z jednotlivých měst a obsahoval i vystoupení některých vizionářů a slavných hvězd.

Na internetu najdete na adrese http://www.pangeaday.org/pangeadayFilms.php filmy uvedené právě v rámci tohoto dne. Hodně zde uvedených filmů poukazuje na problémy rasizmu, víry nebo omezování svobod člověka. Jejich rozmanitost je však opravdu neuvěřitelná. Filmy nejsou nijak vymezeny a to ani po stránce stylu. Najdete zde jak hrané dokumenty, tak i velmi zdařilé animace. Při některých se budete smát, při jiných filmech se člověk přistihne s "duší na krajíčku".

Pokud najdete chvilku, doporučuji shlédnout co nejvíce filmů. Špatnou zprávou pro některé bude, že filmy jsou povětšinou v angličtině nebo s anglickými titulky. U některých filmů však budou rozumět všichni bez rozdílu jazyka.

Další informace najdete na http://www.pangeaday.org

Žádné komentáře: