neděle 15. března 2009

Songbird 1.1

Minulý týden byl vydán nový SONGBIRD ve verzi 1.1.

Tento „obří“ multimediální přehrávač přináší hned několik novinek. Za nejdůležitější považuji zlepšení vlastností knihoven GStreamer, které nyní nejsou ve Windows tolik chtivé prostředků vašeho procesoru (CPU Usage). Dále byly zlepšeny některé uživatelské funkce. Především třídění a řazení skladeb, a také automatické aktualizace knihoven. Nově také Songbird podporuje stahování obalů alb. Detailní přehled všech novinek naleznete v poznámkách k vydání.

Co je SONGBIRD?

Songbir je multimediální přehrávač s knihovnou médií. Je koncipován jako multiplatformní aplikace šířená pod licencí Open-source. Svoji popularitu získává i díky překladu prostředí do více jak padesáti jazyků. Navíc funguje i jako webový prohlížeč. Tak jako například Firefox umožňuje i Songbird doplnit svoji funkcionalitu pomocí doplňků a rozšíření.

Jádro aplikace tvoří databáze SQLite, knihovny GStreamer, pro přehrávání medií a vykreslovací jádro Gecko, pro interpretaci internetových stránek.

K čemu to všechno je dobré?

Budete se divit, ale osobně jej občas používám na přehrávání MP3 souborů. Začal jsem jej používat potom, co mě z nějakého záhadného důvodu přestal doma fungovat Winamp. Dodnes jej používám, pokud chci poslouchat internetová rádia nebo se přehrabovat ve svých MPtrojkách. To však nedělám zas až tak často. Dá se tedy proto překousnout i jeho nenasytná touha po paměti.

Žádné komentáře: