úterý 11. března 2008

Vypněte si vyhlazování písmen ClearType

Po instalaci nového Internet Exploreru 7 v posledním povinném updatu od firmy Microsoft se spousta lidí znova potýká s hledáním nastavení vyhlazování písmen typu ClearType. Toto vyhlazování sice působí na první dojem příjemně, ale po delším používání vám z tohoto nastavení mohou začít bolet oči.

Doporučuji toto nastavení vypnout a to následujícím způsobem.

V Internet Exploreru pomocí ikony Nástroje (standardně na pravé straně okna IE) -> Možnosti internetu -> Upřesnit zjistíte detailní nastavení vašeho prohlížeče pro zobrazování HTML pomocí Clear Type vyhlazování. Přesněji řečeno hledejte skupinu Multimediata pod ní položku „Pro formát HTML vždy používat technologii ClearType*“.

clearType02 clearType03

Hvězdička znamená (jak se dočtete pod oknem), že aplikaci je nutné restartovat. Toto nastavení má vliv i na další aplikace využívající IE pro zobrazování HTML stránek. Takovým příkladem je i MS Outlook, který je tedy vhodné restartovat rovněž.

ClearType aplikovaný na celý OS

Využití vyhlazování písmen technologií ClearType nemusí být však použito jen ve vašem prohlížeči. Může být aplikováno i na celý váš OS. V tom případě horní postup výše uvedený postup nebude fungovat.

Tento problém jsem bohužel musel řešit i na mém OS Windows Vista. Zde pravděpodobně instalací posledních aktualizací došlo k jakémusi resetování některých nastavení. To mělo vliv i na standardní využívání technologii ClearType v celém OS. Jak se tedy tohoto nastavení zbavit? Zde je jednoduchý popis pro OS Windows Vista .

Na volné pracovní ploše zmáčkněte pravé tlačítko myši a zvolte „Přizpůsobit“ -> „Barva a zobrazení okna“. Pokud máte ještě zjednodušené zobrazení nastavení, zmáčkněte „Otevřít klasické vlastnosti… “ následně pokračujte použitím tlačítka „Efekty“ a zde odstraňte škrtátko „Používat metodu vyhlazování rastrových písem“.

clearType07 clearType08 clearType04 clearType05 clearType06a

Pokud přeci jen chcete nějaké vylepšení (vyhlazení) využívat vyzkoušejte ještě nastavení vyhlazování typu „Standart“. Na závěr ještě uvádím obrázky pro srovnání toho, jak vypadají jednotlivé varianty vyhlazování písem v IE.

Clear Type OS/HTML Standart OS Vypnuto
clearType01_a clearType01_b clearType01_C

PS: Vyhlazování Standart se nepromítá do HTML zobrazení ale pouze do zobrazení okna (např. dolní nápis „Chráněný režim“)

Žádné komentáře: