pondělí 10. března 2008

RSS čtečka - Google Reader

Již delší dobu využívám jako RSS čtečku "Wizz RSS News Reader". Jde o zásuvný modul pro FireFox, který se tváří jako čtečka, která je jednoduše integrovaná do prohlížeče. Navíc umožňuje sdílet seznam RSS kanálů přes internet a samozřejmostí je jednoduché přidání a zpráva zadaných kanálů. To učinilo tenhle sw na nějakou dobu jako můj nejoblíbenější. Je to však asi týden co jsem na něj mírně zanevřel. Jednak z nějakého důvodu nebyl online seznam k dispozici, a jednak jsem dostal do ruky PC, kde nebylo možné Firefox ani jinýSW instalovat. Ani jeden problém sice není přímo problémem tohoto SW, ale poukazuje na jeho slabiny, na které jsem nenarazil poprvé. Rozhodl jsem se proto vyzkoušet službu Google Reader zda by nemohla tuto čtečku nahradit.

Ve své podstatě nepotřebuji nějaký extra komfort, ale rád bych aby moje čtečka splňovala tyto vlastnosti:

  • Online sdílet seznam oblíbených kanálů a mít přístup k tomuto seznamu z různých přípojných míst.
  • Při přístupu z rozdílných míst mít k dispozici seznam přečtených i nepřečtených příspěvků.
  • Mít k dispozici jednu aplikaci (nebo modul, aplet atd.) kterou není nutné instalovat nebo je možní ji přímo přes internet provozovat.

Google Reader kupodivu splňuje všechny tyto vlastnosti a tak jsem se rozhodl jej nějakou dobu podrobit testování.
Po asi týdenním používání Google Readeru jsem s tímto produktem velmi spokojen a dnes jsem se rozhodl starý "Wizz RSS News Reader" ze všech svých PC odinstalovat.

Co Google Reader vlastně je?

Google Reader je vlastně velmi jednoduchou (na ovládání) webovou aplikací, která vám rychle zobrazí váš seznam odebíraných kanálů. Umožní vám jednoduše tyto kanály třídit a samozřejmě vám zobrazí případné nepřečtené příspěvky z jednotlivých kanálů. Vlastní okno aplikace lze rozdělit na dvě části. Na levé straně si můžete ponechat zapnutý přehled odebíraných kanálů a na pravé straně pak vidíte vybraný přehled příspěvků.
Přehled příspěvků je vlastně ve třech možných variantách. První variantou je tzv. "Domovská stránka" kde vidíte ve zhuštěné podobě přehled ještě nepřečtených příspěvků. Drhou variantou je "Rozšířený přehled" který používám nejčastěji. Poslední třetí varianta je "Zobrazení seznamu". Jde tedy o rychlý přehled příspěvků.

reader02 reader01
Položky v seznamu mohou být vždy vytříděné jak na pouze nové položky nebo na všechny položky. To se týká i seznamu kanálů v levé části. Ten také může být filtrován pouze na kanály, které obsahují nějaké novinky. To oceníte hlavně v případě, že sledujete hodně kanálů. Pokud by vám přehled kanálů na levé straně vadil, dá se vypnout. Zrovna tak se dá nastavit řazení příspěvků od nejnovějších nebo od nejstarších.
Označení příspěvku za přečtený může být automatické, nebo ruční. Osobně preferují ruční označení.
Zajímavou alternativou je označení příspěvku hvězdičkou. Tímto způsobem si označíte zajímavý článek, ke kterému se třeba chcete vrátit někdy v budoucnu. Na jedno kliknutí pak máte k dispozici přehled těchto příspěvků.

reader03 

Pokud již používáte nějakou RSS čtečku, jistě oceníte možnost importovat/exportovat soubor typu OPML s nastavení vašich  kanálů.

reader05

Google Reader obsahuje i další možnosti jako je sdílení, zasílání emailem, hledání zajímavých kanálů či různé statistiky. Osobně jsem tyhle věci zatím neměl zapotřebí využívat a tak se zde nebudu pouštět do jejich rozebírání. Pokud používáte v současnosti nějakouRSS čtečku a uvažujete o nějaké náhradě, určitě Google Reader vyzkoušejte. Mohu vřele doporučit.

Žádné komentáře: