pondělí 1. září 2008

Vše o Microsoft Photosynth

Tento týden jsem se trochu více zajímal o program Microsoft Photosynth, který je poměrně dost diskutovanou novinkou. Pokusím se Vám přiblížit co vlastně Photosynth je a zodpovědět na několik dotazů na které se moji kolegové ptali nejčastěji.

Co je Microsoft Photosynth?
Microsoft Photosynth je v první řadě online fotografická galerie. Od ostatních galerií se liší svojí výjimečnou vlastností a to možností zobrazit fotografie v 3D prostoru. Nečekejte však vytvoření úplného trojrozměrného modelu vámi fotografovaného objektu. Jde opravdu jen o umístění vašich fotografií do prostoru. Ve výsledku se zobrazují zase jen „placaté“ fotografie které, jste pořídili.

Co je tedy to 3D ve Photosynthu?
Program Microsoft Photosynth při zpracování fotografií vytvoří předpokládanou 3D mřížku fotografovaného objektu. Tato mřížka však slouží pouze k orientaci. V této mřížce jsou pak usazeny vaše fotografie, které si prohlížíte. Kvalitní a rozpoznatelná 3D mřížka se vytvoří však pouze za předpokladu že máte dostatečné množství kvalitních fotografií. Ovládání v 3D je však trochu odlišné od běžného ovládání a je třeba si na něj zvyknout. Navíc v 3D prostoru se vám občas stane, že nebudete schopni některé fotografie najít. Proto vývojáři firmy Microsoft v prohlížeči ponechali i klasické 2D zobrazení.

Jak se prohlížejí fotky v prohlížeči?
Pro prohlížení si nejdříve musíte stáhnout do vašeho prohlížeče plugin ze stránky http://photosynth.net/. Při prohlížení fotografií na webu můžete prohlížet jak v klasickém 2D zobrazení tak i ve velmi zajímavém 3D. Pokud si vyberete v 2D vámi požadovaný obrázek pak při přepnutí do zobrazení v 3D uvidíte i jeho předpokládané umístění v prostoru.V 3D pohledu navíc také vidíte překryv jednotlivých fotografií a navazující fotografie.

Jak vytvořit vlastní 3D galerii obrázků?
K tomu slouží malý prográmek který si při první návštěvě webových stránek http://photosynth.net/ stáhnete spolu s pluginem do vašeho prohlížeče. Pro registraci na serveru budete ještě potřebovat Widndows Live ID. Jedna prezentace vašich fotografií je obvykle označována jako SYNTH. Do tohoto SYNTHU přidáte Vámi vybrané fotografie a necháte automaticky vytvořit 3D mřížku. Na konci procesu vytváření SYNTHU se všechny fotografie opět automaticky přenesou na stranu serveru i včetně vytvořené 3D mřížky.

Kolik fotografií je vhodné použít pro jeden synth?
Běžně se používá něco mezi 50 a 150 fotografíemi. Celkový prostor pro všechny vaše synthy je omezen 20GB místa na serveru společnosti Microsoft. Magická hranice pro poklidné vytvoření synthu je 300 fotografií v jedné galerii. Při větším počtu fotografií počítejte s problémy a velkým časem potřebným pro propočet synthu.

Je nutné zadávat nějaké body, kde se fotografie spojují nebo něco podobného?
Ne! Veškeré úpravy fotografií a vytvoření 3D mřížky probíhá automaticky. Uživatel nemá žádnou možnost toto dění nějak ovlivnit.

Jak správně pořídit fotografie pro novou 3D galerii.
O tomto problému se hodně dočtete například na českém blogu Photosyntu (konkrétně v článku Vytvořte si vlastní synthy). Platí zhruba následující pravidla:

  • pořizovat fotografie tak aby se dostatečně překrývali
  • neořezávat fotografie
  • fotografie musí být stejně orientovány
Programu Microsoft Photosyth nevadí, pokud fotografie objektu pořídíte v různých dnech nebo z různých fotoaparátů. Není vhodné však nechávat hodně tmavé snímky, které nemají dostatečnou plasticitu. Ve 3D mřížce se neprojeví pohybující se předměty. To znamená, že se nemusíte bát vyfotografovat například sochu i když vám vedle ní jde nějaká osoba. Ta sice zůstane na vaší fotografii, ale při výpočtu mřížky se nepoužije.

Kde se provádějí úpravy a výpočet 3D mřížky?
Vše probíhá na vašem lokálním PC. Při sestavování SYNTHU tedy můžete očekávat extrémní zatížení vašeho počítače.

Jak dlouho trvá vytvoření jednoho synthu.
Čas zpracování jednoho synthu se liší podle počtu fotografií zařazených do galerie a výkonu vašeho počítače. SYNTH který má zhruba 100 fotografií sestavíte na průměrném počítači za dobu asi 1 hodiny.

Jak dlouho trvá vytvoření jednoho synthu.
Čas zpracování jednoho synthu se liší podle počtu fotografií zařazených do galerie a výkonu vašeho počítače. SYNTH který má zhruba 100 fotografií sestavíte na průměrném počítači za dobu asi 1 hodiny.

Pokud vás něco zaujalo nebo něco jste nepochopili bude nejjednodušší když se podíváte na adresu http://photosynth.net/ a nějaký ten synth si prohlédnete nebo naštivte následující další odkazy o Photosynth.

Odkazy:
Český blog Photosynthu.
Článek na serveru živě.cz
Oficiální stránky Photosynthu
Článek na serveru iFotoVideo
Článek na serveru iDnes-Technet
Welcome to Photosynth : Microsoft Live Labs

Zajímavá videa:
Finding Paths through the World's Photos
Microsoft Photosynth 3D reality
Microsoft Photosynth on CSI
Microsoft launches 3D photo viewer Photosynth software
Microsoft Photosynth Demo/Tour
CZ - Jak používat Photosynth
CZ - Photosynth launch
Microsoft Live Labs Photosynth screencast
NASA Meets Photosynth

Žádné komentáře: