středa 17. listopadu 2010

Podpis emailu v Thunderbirdu 3

Je zajímavé, jak si člověk lehce zvykne na takovou jednoduchou věc, jako jsou předvolené texty a podpisy. Pokud jste někdy vyzkoušeli MS Outlook, jistě si vzpomenete jak jednoduché je nastavení a využití těchto věcí u tohoto software. A jak je na tom Thunderbird? Dost bídně. Vlastně ještě trochu hůř. Ale kdo hledá, nakonec něco rozhodně najde. Otázkou zůstává, zda mu to pomůže.

Nastavení účtu
Jedna z možností jak nastavit předvolený podpis je nastavení výchozí identity u účtu. Zvolte volbu Nástroje - Nastavení účtu. Hned a první kartě uvidíte skupin Výchozí identita, v níž můžete zadat podpis jak v klasickém tvaru tak v HTML tvaru. Pokud čekáte nějaký běžný laikem použitelný editor, budete zklamáni. Pokud chcete použít HTML značky, musíte je znát a musíte vědět jak je použít.



Podpis jako externí soubor
Další možností je připojit podpis uložený v externím souboru či podpis formou obrázku. Nastavení naleznete ve stejném okně jako předchozí nastavení. Tedy zvolte Nástroje - Nastavení účtu a zaškrtněte volbu Připojit podpis ze souboru. Tohle je sice alternativa, ale také dost kostrbatá.

vCard
Někteří uživatelé si stálemysl,í že jako podpis může posloužit připojení vizitky ve tvaru vCard. Ano, i tuto možnost Thunderbird podporuje. Na stejném místě jako obě předchozí možnosti stačí zatrhnout volbu Ke zprávě připojit vizitku a vaše přání je v nové zprávě vyslyšeno.
Tímto standardní výčet možností programu Thunderbird 3 pravděpodobně končí (pokud znáte jiné, dejte vědět). Žádný možný výběr více podpisů. Žádné přemrštěné možnosti vkládání předvolených textů. Žádná vylepšení spojená s parametry emailu nebo klienta (například aktuální datum). Sparťanský přístup k tomuto problému je víc než jasný. Thunderbir přesto, že je dnes již ve verzi 3, má v této oblasti ještě co dohánět.

Rozšíření
Pokud potřebujete trochu víc, zkuste šáhnout po nějakém tom rozšíření. Osobně jsem vyzkoušel Quicktext (aktuálně ve verzi 0.9.10.1). Alespoň vzdáleně připomíná to, co by člověk znalý podobné funkcionality od konkurence očekával. Výběr z více podpisů. Jednoduchý výběr předvolených textů či vkládání přes klávesové zkratky. Pár základních parametrů možných vložit do textu.


Bohužel ani tady zatím není univerzální a jednoduchý HTML editor a tak může být i toto rozšíření pro laickou veřejnost hodně ořezaným nástrojem. Mě osobně však celkem dobře posloužil a tak jsem pátrání po náhradě podpisů a automatických textů završil. Rozhodně to tedy nejsou všechny možnosti. Čekám tedy na vaše podměty a nápady jak na podpisy v Thunderbirdu 3.

Odkazy:

1 komentář:

Richard Štefanča řekl(a)...

ááá pan Blogger konečně po delší době něco zplodil :)